Zoutwatermensen

Here starts the sea, please don't litter

Part of series Zoutwatermensen

“Zoutwatermensen” is de naam van mijn nieuwe foto documentaire waarin ik het leven Op en Rondom zeeschepen ga laten zien.

De reden? Dat is simpel, veel mensen staan op allerlei plekken te kijken naar de grote en kleine schepen die via rivieren de wijde wereld in varen en daarbij de meest mooie, stoere en romantische gedachten hebben. Om nu een puntje van de sluier voor al die mensen te lichten ga ik dit leven als fotograaf met mijn camera vastleggen.

Waarom zou ik dat goed kunnen doen? Dat is ook simpel, ik ben zelf afgestudeerd aan de Hogere Zeevaartschool Amsterdam als maritiem officier (combinatie van stuurman & scheepswerktuigkundige), heb gevaren en ben daarna al ruim 25 jaar werkzaam in de scheepsreparatie en nieuwbouw. Daardoor heb ik een fijn netwerk waardoor ik makkelijk op plekken kom waar men mensen zonder mijn achtergrond niet zomaar lekker zijn werk laat doen.

Mijn fijnmazige netwerk heeft er al voor gezorgd dat ik al de nodige tijd meeloop bij de door de KVSA geleide Felison Passenger Terminal en de visafslag in IJmuiden. Daarnaast heb ik afspraken om op korte en langere termijn mee te varen op de havenslepers van Svitser en met een coaster die op de wilde vaart zit vanaf Botnische golf tot en met Israel. Kortom, spannende plannen.

 

Zoutwatermensen2022-01-25T21:55:16+02:00

Een interview

Een interview voor Gay.nl

 

Persbericht is verzonden, mijn expositie is geopend, fotografie.nl plaatst een leuk artikel, ik ontvang een emailtje van hen. De populaire homo website www.gay.nl heeft hen verzocht om een interview met de fotograaf van de expositie “AMSTERDAM” waarin de nodige foto’s van de gay pride te zien zijn.

Een paar dagen later en na een klein uurtje fietsen, onderbroken door een overtochtje over het Noordzee kanaal met de Hempont, stalde ik mijn fiets op het Van Limburg Stirum plein nabij het Westergasfabriek terrein. Een fiets op slot zetten in Amsterdam (slot 1, 2 & 3), altijd lachen. Ik was iets te vroeg en dat kwam goed uit, want mijn neef wilde de expositie ook bekijken en zo hadden we beetje de tijd om te kletsen en te kijken naar de foto’s. Op de afgesproken tijd kwam daar de journalist van de website het zonovergoten terras oplopen en hij begon direct met het gesprek over de foto’s.

Er volgende een leuk vraag en antwoord spel over fotograferen, waar ik op let, wat ik probeer vast te leggen, hoe ik kijk en … wat het doet als alles samenkomt op dat ene moment. De journalist vraagt ook lekker door en luistert heel accuraat. Dus als ik een woord vaak gebruik … komt daar een vraag over. Zo valt het hem op dat ik meer praat over schaduw dan over het licht, waar vele fotografen over licht praten. Voor mij is het logisch, want zonder lekker fel licht is er geen schaduw en ik kijk voornamelijk naar donker/schaduw partijen omdat het licht er vaak toch wel is.

Mocht je het interview willen lezen? Dit is de link!

friso kooijman fotograaf photographer amsterdam zaandam street photography straatfotografie zwart wit zwartwit fotografie black white vintage cartier klein

P.S. Rik, bedankt voor leuke interview

Een interview2023-01-04T20:39:24+02:00

De opening

“Dertig foto’s ongeveer …”

… een beetje nerveus voor de openingen van mijn expositie bij  Piet de Gruyter was ik al en het parkeren nabij het Van Limburg Stirumplein in de Staatsliedenbuurt was een crime. Het was begonnen, de expositie “AMSTERDAM“!

Ruim twee weken eerder had Frans Klos, de exposant, mij laten weten welke foto’s tot zijn favorieten uit mijn werk behoorden. Daarnaast was ikzelf nog heel intensief bezig met het maken van mijn keuze uit zwart-wit straatfotografie en kleurrijke gaypride foto’s. “Dertig foto’s ongeveer” had Frans gezegd zodat we flink konden gaan experimenteren met de indeling van de expositie wanden. Het fijne was dat ik een mooi stukje wand kon inrichten met hele vrolijke en kleurrijke Gay Pride foto’s en de overige met strakke en vrolijke zwart-wit foto’s in de stijl van de oude meesters zoals Ed van der Elsken en William Klein.

Bij binnenkomst zag ik gelukkig de spreker al zitten, Peter ter Velde. Peter kende ik van de vorige openingen en is een begenadigd spreker over fotografie en mensen. Met zijn achtergrond in de journalistiek wist hij mij dus in een paar vragen veel informatie over de foto’s te ontlokken voor zijn openingswoord. Tijdens het ‘interview’ kreeg ik meteen een biertje in mijn hand gedrukt door de eigenaar van de fotografie hotspot en Frans stond naast me op te toasten. Kortom, het stelletje ongeregeld was compleet en de nervositeit verdween.

Na ruim een uurtje was het gezellig druk met familie, vrienden en onbekenden die afgekomen waren op de aankondigingen op de social media en media. Peter ging staan en met zijn duidelijke stem trok hij meteen ieders aandacht, het werd stil en men luisterde naar de mooie worden en toelichting die hij gaf bij de foto’s. Na een tijdje flikte hij het wederom …. hij bezorgde mij het woord en ik vertelde enige dingen over de beelden die ik had gemaakt en bedankte de bezoekers. De bardame en heer verzorgde ondertussen een heerlijke prosecco voor alle bezoekers. Gelukkig kon ik het woord weer teruggeven aan Peter en gezamelijk werd er geproost op deze hopelijk, succesvolle expositie. De expo was geopend en de nervositeit verdwenen.

De opening2023-01-04T20:49:22+02:00

AMSTERDAM at Piet de Gruyter

Title:
Date:
Location:
Opening hours:
Adress:
Website:

“AMSTERDAM”
22 June 2017 – 30 august 2017
Piet de Gruyter
Monday – Sunday from 11.00 – 24.00.
Van Limburg – Stirum plein 4-6, Amsterdam
www.pietdegruyter.com

AMSTERDAM at Piet de Gruyter2017-07-09T13:37:30+02:00

Believing in Amsterdam at Stopera

Title:
Date:
Location:
Opening hours:
Adress:
Website:

“Believing in Amsterdam”
16 August 2016 – 10 October 2016
Stopera (City hall of Amsterdam)
Weekdays from 08.00-18.00 hrs.
Waterlooplein 28, Amsterdam
Stopera

Believing in Amsterdam at Stopera2017-07-09T13:39:19+02:00

Believing in Amsterdam at 20Diep

Title:
Date:
Location:
Opening hours:
Adress:
Website:

“Believing in Amsterdam”
08 April – 30 May 2015
Galery 20Diep
Weekdays 09.00-16.30 hrs.
Groenhoedenveem 20 (2de verdieping), Amsterdam
20Diep

 

Believing in Amsterdam at 20Diep2017-07-08T14:07:41+02:00

New York at Piet de Gruyter

Title:
Date:
Location:
Opening hours:
Adress:
Website:

“New York”
08 November 2015 – 30 January 2016
Piet de Gruyter
Monday – Sunday from 11.00 – 24.00.
Van Limburg – Stirum plein 4-6, Amsterdam
www.pietdegruyter.com

New York at Piet de Gruyter2017-07-08T13:56:44+02:00
Ga naar de bovenkant