Banks Mansion Hotel

Banks Mansion Hotel

 

“Herkenbaar, stijlvol en met een optimistische uitstraling”, dat is waar de directeur van het Banks Mansion Hotel om vroeg. Zijn stijlvolle hotel en de fotografie of schilderijen moeten elkaar versterken en aankunnen. De Amsterdamse School vind je namelijk terug  het gehele interieur, waaronder in de ontbijtzaal, de kamers en stijlvolle entree en is geïnspireerd op het werk van de Nederlandse architect Berlage. Dit resulteert in een warme en authentieke Amsterdamse stijl en wordt gekruid met een vleugje Frank Lloyd Wright.

friso kooijman fotograaf photographer amsterdam zaandam zwart wit street photography straatfotografie

Enige weken voor dit gesprek had ik een oproep van Booart op Linkedin voorbij zien komen in verband met expositie mogelijkheden. Het was in de periode dat ik druk bezig was met exposities (w.o. het voorbereiden van de expo bij Piet de Gruyter) en surfend op die flow stuurde ik hen een berichtje met mijn werk van New York. Ze reageerden best rap en lieten ook duidelijk interesse blijken alleen … zij werkten voornamelijk met schilders. Mijn manier van fotograferen sprak hen echter erg aan en zij zouden zeker contact opnemen als de juiste locatie zich zou “melden”.

Dat soort antwoorden had ik vaker gehoord (zoals vele fotografen denk ik), maar tot mijn verbazing kreeg ik na enige weken een berichtje met de vraag of ik nog interesse had en of ik eventueel in het Banks Mansion hotel zou willen exposeren aangezien Booart dacht dat mijn zwart-wit fotografie daar perfect zou passen. Na een blik op de website van het hotel was ik er snel uit, mijn foto’s hoorden daar! Acht tot tien foto’s van een stevig formaat moesten het worden, en dus killde ik de nodige Darlings

Street photographer friso kooijman fotograaf Amsterdam Nederland Netherlands zwart wit black white straatfotograaf skateboard boarder board urban sports

De keuze viel op authentieke Amsterdamse straatbeelden die ik allemaal in de buurt van het hotel of bekende toeristische attracties maakte. De beelden stralen rust, dynamiek en schoonheid van de mooie stad Amsterdam uit.

De directeur gaf duidelijk aan te genieten van de dagelijkse straatbeelden en tegelijk de adem te voelen van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het sprak hem aan dat zijn toeristen alle plekken zelf kunnen zien of tegenkomen.

Kortom, het werd een aantal foto’s met highlights van  Amsterdam en omgeving. Ik ben nu heel nieuwsgierig of ooit bezoekers van het hotel mijn website zullen gaan bezoeken en contact zullen zoeken.

Banks Mansion Hotel2018-06-10T14:08:28+02:00

Een interview

Een interview voor Gay.nl

Persbericht is verzonden, mijn expositie is geopend, fotografie.nl plaatst een leuk artikel, ik ontvang een emailtje van hen. De populaire homo website www.gay.nl heeft hen verzocht om een interview met de fotograaf van de expositie “AMSTERDAM” waarin de nodige foto’s van de gay pride te zien zijn.

Een paar dagen later en na een klein uurtje fietsen, onderbroken door een overtochtje over het Noordzee kanaal met de Hempont, stalde ik mijn fiets op het Van Limburg Stirum plein nabij het Westergasfabriek terrein. Een fiets op slot zetten in Amsterdam (slot 1, 2 & 3), altijd lachen. Ik was iets te vroeg en dat kwam goed uit, want mijn neef wilde de expositie ook bekijken en zo hadden we beetje de tijd om te kletsen en te kijken naar de foto’s. Op de afgesproken tijd kwam daar de journalist van de website het zonovergoten terras oplopen en hij begon direct met het gesprek over de foto’s.

Er volgende een leuk vraag en antwoord spel over fotograferen, waar ik op let, wat ik probeer vast te leggen, hoe ik kijk en … wat het doet als alles samenkomt op dat ene moment. De journalist vraagt ook lekker door en luistert heel accuraat. Dus als ik een woord vaak gebruik … komt daar een vraag over. Zo valt het hem op dat ik meer praat over schaduw dan over het licht, waar vele fotografen over licht praten. Voor mij is het logisch, want zonder lekker fel licht is er geen schaduw en ik kijk voornamelijk naar donker/schaduw partijen omdat het licht er vaak toch wel is.

Mocht je het interview willen lezen? Dit is de link!

friso kooijman fotograaf photographer amsterdam zaandam street photography straatfotografie zwart wit zwartwit fotografie black white vintage cartier klein

P.S. Rik, bedankt voor leuke interview.

Een interview2018-06-10T14:56:57+02:00

De opening

“Dertig foto’s ongeveer …”

… een beetje nerveus voor de openingen van mijn expositie bij  Piet de Gruyter was ik al en het parkeren nabij het Van Limburg Stirumplein in de Staatsliedenbuurt was een crime. Het was begonnen, de expositie “AMSTERDAM“!

Ruim twee weken eerder had Frans Klos, de exposant, mij laten weten welke foto’s tot zijn favorieten uit mijn werk behoorden. Daarnaast was ikzelf nog heel intensief bezig met het maken van mijn keuze uit zwart-wit straatfotografie en kleurrijke gaypride foto’s. “Dertig foto’s ongeveer” had Frans gezegd zodat we flink konden gaan experimenteren met de indeling van de expositie wanden. Het fijne was dat ik een mooi stukje wand kon inrichten met hele vrolijke en kleurrijke Gay Pride foto’s en de overige met strakke en vrolijke zwart-wit foto’s in de stijl van de oude meesters zoals Ed van der Elsken en William Klein.

Bij binnenkomst zag ik gelukkig de spreker al zitten, Peter ter Velde. Peter kende ik van de vorige openingen en is een begenadigd spreker over fotografie en mensen. Met zijn achtergrond in de journalistiek wist hij mij dus in een paar vragen veel informatie over de foto’s te ontlokken voor zijn openingswoord. Tijdens het ‘interview’ kreeg ik meteen een biertje in mijn hand gedrukt door de eigenaar van de fotografie hotspot en Frans stond naast me op te toasten. Kortom, het stelletje ongeregeld was compleet en de nervositeit verdween.

Na ruim een uurtje was het gezellig druk met familie, vrienden en onbekenden die afgekomen waren op de aankondigingen op de social media en media. Peter ging staan en met zijn duidelijke stem trok hij meteen ieders aandacht, het werd stil en men luisterde naar de mooie worden en toelichting die hij gaf bij de foto’s. Na een tijdje flikte hij het wederom …. hij bezorgde mij het woord en ik vertelde enige dingen over de beelden die ik had gemaakt en bedankte de bezoekers. De bardame en heer verzorgde ondertussen een heerlijke prosecco voor alle bezoekers. Gelukkig kon ik het woord weer teruggeven aan Peter en gezamelijk werd er geproost op deze hopelijk, succesvolle expositie. De expo was geopend en de nervositeit verdwenen.

fotograaf Amsterdam photographer friso kooijman street photography straatfotografie gay pride event colour color photo homo
fotograaf amsterdam friso kooijman photographer street straatfotografie gay pride kleur color colour expositie exhibition zwartwit zwart wit black white cartier klein elsken

De opening2017-07-15T13:37:41+02:00

AMSTERDAM at Piet de Gruyter

Title:
Date:
Location:
Opening hours:
Adress:
Website:

“AMSTERDAM”
22 June 2017 – 30 august 2017
Piet de Gruyter
Monday – Sunday from 11.00 – 24.00.
Van Limburg – Stirum plein 4-6, Amsterdam
www.pietdegruyter.com

AMSTERDAM at Piet de Gruyter2017-07-09T13:37:30+02:00

Believing in Amsterdam at Stopera

Title:
Date:
Location:
Opening hours:
Adress:
Website:

“Believing in Amsterdam”
16 August 2016 – 10 October 2016
Stopera (City hall of Amsterdam)
Weekdays from 08.00-18.00 hrs.
Waterlooplein 28, Amsterdam
Stopera

Believing in Amsterdam at Stopera2017-07-09T13:39:19+02:00

Believing in Amsterdam at 20Diep

Title:
Date:
Location:
Opening hours:
Adress:
Website:

“Believing in Amsterdam”
08 April – 30 May 2015
Galery 20Diep
Weekdays 09.00-16.30 hrs.
Groenhoedenveem 20 (2de verdieping), Amsterdam
20Diep

 

Believing in Amsterdam at 20Diep2017-07-08T14:07:41+02:00

New York at Piet de Gruyter

Title:
Date:
Location:
Opening hours:
Adress:
Website:

“New York”
08 November 2015 – 30 January 2016
Piet de Gruyter
Monday – Sunday from 11.00 – 24.00.
Van Limburg – Stirum plein 4-6, Amsterdam
www.pietdegruyter.com

New York at Piet de Gruyter2017-07-08T13:56:44+02:00
Ga naar de bovenkant