De verboden foto?

Stel, je werkt in het stadhuis van Amsterdam, bent op vakantie, geniet met volle teugen van mooie weer en hebt alle social media in het hotel gelaten. Bij terugkomst in het hotel zie je een berichtje van een collega met de tekst “Wat leuk!!! Jouw foto hangt in een documentaire over gelovige Amsterdammers aan de rode muur. De foto is echt leuk!!”. Je opent het fotootje bij het berichtje en je ziet jezelf op een hele mooie foto en je staat er schitterend op maar wel als duidelijk gelovige Amsterdamse vrouw. Jouw collega’s hebben nooit kennis gemaakt met jouw religieuze kant omdat je werk en privé gescheiden wil houden, wat te doen?

photographer amsterdam zaandam zaanstad zaanse schans documentary believing religion colour news background mosque moslim islam muslim moskee information meeting discussie discussion woman hand power fotograaf

Ze koos ervoor om mij te vragen de foto te verwijderen. Bij mij gingen de haren direct overeind staan aangezien ik als fotograaf het volste recht heb om de foto te exposeren zolang ik haar maar geen onherstelbare en serieuze schade berokken. Mijn eerste gedachte was “censuur!!” en wilde de foto niet weg halen.

Ik wilde dat de foto onderdeel zou uitmaken van de expositie dus besloot ik om het “polderent” aan te pakken en wilde in gesprek met de dame. Ik  haalde de foto tijdelijk weg onder voorwaarde dat wij samen de expositie zouden bekijken waardoor ik over “Geloven in Amsterdam” kon vertellen. Een paar dagen later belde ze en hebben we uitgebreid gesproken, het was een fijn gesprek en ik snapte haar. Ze zou bij thuiskomst in Amsterdam de expo gaan bekijken en laten horen of ze het toch leuk vond om onderdeel uit te maken van de expositie…. Dus spannend voor mij. Vanmorgen kwam het verlossende berichtje met de toestemming om de foto op te hangen.

Dus vanaf woensdag is de foto te zien aan de rode muur in het stadhuis van de stad der steden!