Loading...
Blog 2017-06-09T14:24:36+00:00

Banks Mansion Hotel

 

“Herkenbaar, stijlvol en met een optimistische uitstraling”, dat is waar de directeur van het Banks Mansion Hotel om vroeg. Zijn stijlvolle hotel en de fotografie of schilderijen moeten elkaar versterken en aankunnen. De Amsterdamse School vind je namelijk terug  het gehele interieur, waaronder in de ontbijtzaal, de kamers en stijlvolle entree en is geïnspireerd op het werk van de Nederlandse architect Berlage. Dit resulteert in een warme en authentieke Amsterdamse stijl en wordt gekruid met een vleugje Frank Lloyd Wright.

friso kooijman fotograaf photographer amsterdam zaandam zwart wit street photography straatfotografie

Enige weken voor dit gesprek had ik een oproep van Booart op Linkedin voorbij zien komen in verband met expositie mogelijkheden. Het was in de periode dat ik druk bezig was met exposities (w.o. het voorbereiden van de expo bij Piet de Gruyter) en surfend op die flow stuurde ik hen een berichtje met mijn werk van New York. Ze reageerden best rap en lieten ook duidelijk interesse blijken alleen … zij werkten voornamelijk met schilders. Mijn manier van fotograferen sprak hen echter erg aan en zij zouden zeker contact opnemen als de juiste locatie zich zou “melden”.

Dat soort antwoorden had ik vaker gehoord (zoals vele fotografen denk ik), maar tot mijn verbazing kreeg ik na enige weken een berichtje met de vraag of ik nog interesse had en of ik eventueel in het Banks Mansion hotel zou willen exposeren aangezien Booart dacht dat mijn zwart-wit fotografie daar perfect zou passen. Na een blik op de website van het hotel was ik er snel uit, mijn foto’s hoorden daar! Acht tot tien foto’s van een stevig formaat moesten het worden, en dus killde ik de nodige Darlings

Street photographer friso kooijman fotograaf Amsterdam Nederland Netherlands zwart wit black white straatfotograaf skateboard boarder board urban sports

De keuze viel op authentieke Amsterdamse straatbeelden die ik allemaal in de buurt van het hotel of bekende toeristische attracties maakte. De beelden stralen rust, dynamiek en schoonheid van de mooie stad Amsterdam uit.

De directeur gaf duidelijk aan te genieten van de dagelijkse straatbeelden en tegelijk de adem te voelen van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Het sprak hem aan dat zijn toeristen alle plekken zelf kunnen zien of tegenkomen.

Kortom, het werd een aantal foto’s met highlights van  Amsterdam en omgeving. Ik ben nu heel nieuwsgierig of ooit bezoekers van het hotel mijn website zullen gaan bezoeken en contact zullen zoeken.

By | december 9th, 2017|

Een interview voor Gay.nl

Persbericht is verzonden, mijn expositie is geopend, fotografie.nl plaatst een leuk artikel, ik ontvang een emailtje van hen. De populaire homo website www.gay.nl heeft hen verzocht om een interview met de fotograaf van de expositie “AMSTERDAM” waarin de nodige foto’s van de gay pride te zien zijn.

Een paar dagen later en na een klein uurtje fietsen, onderbroken door een overtochtje over het Noordzee kanaal met de Hempont, stalde ik mijn fiets op het Van Limburg Stirum plein nabij het Westergasfabriek terrein. Een fiets op slot zetten in Amsterdam (slot 1, 2 & 3), altijd lachen. Ik was iets te vroeg en dat kwam goed uit, want mijn neef wilde de expositie ook bekijken en zo hadden we beetje de tijd om te kletsen en te kijken naar de foto’s. Op de afgesproken tijd kwam daar de journalist van de website het zonovergoten terras oplopen en hij begon direct met het gesprek over de foto’s.

Er volgende een leuk vraag en antwoord spel over fotograferen, waar ik op let, wat ik probeer vast te leggen, hoe ik kijk en … wat het doet als alles samenkomt op dat ene moment. De journalist vraagt ook lekker door en luistert heel accuraat. Dus als ik een woord vaak gebruik … komt daar een vraag over. Zo valt het hem op dat ik meer praat over schaduw dan over het licht, waar vele fotografen over licht praten. Voor mij is het logisch, want zonder lekker fel licht is er geen schaduw en ik kijk voornamelijk naar donker/schaduw partijen omdat het licht er vaak toch wel is.

Mocht je het interview willen lezen? Dit is de link!

friso kooijman fotograaf photographer amsterdam zaandam street photography straatfotografie zwart wit zwartwit fotografie black white vintage cartier klein

P.S. Rik, bedankt voor leuke interview.

By | juli 19th, 2017|

“Dertig foto’s ongeveer …”

… een beetje nerveus voor de openingen van mijn expositie bij  Piet de Gruyter was ik al en het parkeren nabij het Van Limburg Stirumplein in de Staatsliedenbuurt was een crime. Het was begonnen, de expositie “AMSTERDAM“!

Ruim twee weken eerder had Frans Klos, de exposant, mij laten weten welke foto’s tot zijn favorieten uit mijn werk behoorden. Daarnaast was ikzelf nog heel intensief bezig met het maken van mijn keuze uit zwart-wit straatfotografie en kleurrijke gaypride foto’s. “Dertig foto’s ongeveer” had Frans gezegd zodat we flink konden gaan experimenteren met de indeling van de expositie wanden. Het fijne was dat ik een mooi stukje wand kon inrichten met hele vrolijke en kleurrijke Gay Pride foto’s en de overige met strakke en vrolijke zwart-wit foto’s in de stijl van de oude meesters zoals Ed van der Elsken en William Klein.

Bij binnenkomst zag ik gelukkig de spreker al zitten, Peter ter Velde. Peter kende ik van de vorige openingen en is een begenadigd spreker over fotografie en mensen. Met zijn achtergrond in de journalistiek wist hij mij dus in een paar vragen veel informatie over de foto’s te ontlokken voor zijn openingswoord. Tijdens het ‘interview’ kreeg ik meteen een biertje in mijn hand gedrukt door de eigenaar van de fotografie hotspot en Frans stond naast me op te toasten. Kortom, het stelletje ongeregeld was compleet en de nervositeit verdween.

Na ruim een uurtje was het gezellig druk met familie, vrienden en onbekenden die afgekomen waren op de aankondigingen op de social media en media. Peter ging staan en met zijn duidelijke stem trok hij meteen ieders aandacht, het werd stil en men luisterde naar de mooie worden en toelichting die hij gaf bij de foto’s. Na een tijdje flikte hij het wederom …. hij bezorgde mij het woord en ik vertelde enige dingen over de beelden die ik had gemaakt en bedankte de bezoekers. De bardame en heer verzorgde ondertussen een heerlijke prosecco voor alle bezoekers. Gelukkig kon ik het woord weer teruggeven aan Peter en gezamelijk werd er geproost op deze hopelijk, succesvolle expositie. De expo was geopend en de nervositeit verdwenen.

fotograaf Amsterdam photographer friso kooijman street photography straatfotografie gay pride event colour color photo homo
fotograaf amsterdam friso kooijman photographer street straatfotografie gay pride kleur color colour expositie exhibition zwartwit zwart wit black white cartier klein elsken
By | juli 15th, 2017|

Frans Klos Exposities

Tring, Tring ….. telefoon …. opnemen? Frans Klos stond er in het scherm, dus ik nam op.  Frans en ik hadden elkaar leren kennen omdat  hij al  meer dan twintig jaar fotografie exposities en organiseert waaronder mijn expositie “New York”  (ongeveer 2 jaar geleden bij  Piet de Gruyter). Ons eerste gesprek, ongeveer 2,5 jaar geleden,  begon wat wonderlijk. We hebben elkaar voor het eerst ontmoet bij Piet De Gruyter nadat ik hem via een email wat van mijn werk gestuurd. Zijn eerste woorden waren “Je bent weliswaar geen prijswinnaar maar ik vind jouw foto’s van New York zo mooi dat ik ze wil exposeren” waarop het gesprek zich ontplooide.

Die uitspraak “geen prijswinnaar” vond ik toch beetje vreemd en bleef beetje rondzingen en maakte dat ik me best even rot voelde. Frans begon te vertellen over zijn werkzaamheden als exposant en hij vertelde dat dit de tweede locatie was waar hij mee samenwerkte. Hij ooit begonnen in Amsterdam-zuid bij een andere fotografie hotspot. Zijn doel was om alleen maar prijswinnaars van de Zilveren Camera of de World Press Photo te exposeren en deze daarmee bij een veel breder publiek bekend te laten worden. Kortom, zijn fotografen waren de beste van de wereld en ik zou zijn eerste “niet-prijs-winnaar” worden. Hierdoor werd het voor mij de hoofdprijs, want een groter compliment dan opgenomen te worden tussen zulke bijzondere fotografen kan men mij niet geven.

photographer fotograaf friso kooijman tentoonstelling exhibition expositie street photography straatphotography zwart wit zwartwit fotografie black white photography vintage

Flyer of my photo exhibition New York at Piet de Gruyter in Amsterdam.

By | juni 25th, 2017|

De verboden foto?

Stel, je werkt in het stadhuis van Amsterdam, bent op vakantie, geniet met volle teugen van mooie weer en hebt alle social media in het hotel gelaten. Bij terugkomst in het hotel zie je een berichtje van een collega met de tekst “Wat leuk!!! Jouw foto hangt in een documentaire over gelovige Amsterdammers aan de rode muur. De foto is echt leuk!!”. Je opent het fotootje bij het berichtje en je ziet jezelf op een hele mooie foto en je staat er schitterend op maar wel als duidelijk gelovige Amsterdamse vrouw. Jouw collega’s hebben nooit kennis gemaakt met jouw religieuze kant omdat je werk en privé gescheiden wil houden, wat te doen?

photographer amsterdam zaandam zaanstad zaanse schans documentary believing religion colour news background mosque moslim islam muslim moskee information meeting discussie discussion woman hand power fotograaf

Ze koos ervoor om mij te vragen de foto te verwijderen. Bij mij gingen de haren direct overeind staan aangezien ik als fotograaf het volste recht heb om de foto te exposeren zolang ik haar maar geen onherstelbare en serieuze schade berokken. Mijn eerste gedachte was “censuur!!” en wilde de foto niet weg halen.

Ik wilde dat de foto onderdeel zou uitmaken van de expositie dus besloot ik om het “polderent” aan te pakken en wilde in gesprek met de dame. Ik  haalde de foto tijdelijk weg onder voorwaarde dat wij samen de expositie zouden bekijken waardoor ik over “Geloven in Amsterdam” kon vertellen. Een paar dagen later belde ze en hebben we uitgebreid gesproken, het was een fijn gesprek en ik snapte haar. Ze zou bij thuiskomst in Amsterdam de expo gaan bekijken en laten horen of ze het toch leuk vond om onderdeel uit te maken van de expositie…. Dus spannend voor mij. Vanmorgen kwam het verlossende berichtje met de toestemming om de foto op te hangen.

Dus vanaf woensdag is de foto te zien aan de rode muur in het stadhuis van de stad der steden!

By | juni 9th, 2017|

Eurovision in Concert 2017

Thirty three contestants of the Eurovision Song Contest 2017  visited Amsterdam this weekend. The event comprizes a very large concert at De Melkweg and a huge press event at Vondel CS. I was happy to be there for the eighth year in a row and it was fun doing again. The press is so friendly towards eachother. For example, the press teams for television or radio often allow me to go first even though it is their turn for an interview. The way these teams work together and allow other press their interview without complaining is very nice and relaxed.

photographer friso kooijman fotograaf artist artiest singer zanger songwriter liedjes music muziek band musica eurovision song contest festival melodien David Kreuger amsterdam zaandam stockholm kiev urkaine netherlands

Robin Bengtsson was the contestant for Sweden at Eurovision Song Contest 2017

This atmosphere provides the opportunity to make some nice and relaxed portraits of the artists and bands. This year I picked a number of artists who caught my eye when studying their videos and songs during my preparations. Of course I wanted to photograph the Dutch contestants, the three sisters of og3ne. Besides them, the Swedish contestant Robin Bengtsson caught my eye because of his eyes. The plan was to make a high key portret inspired by the photo of Anton Corbijn of Miles Davis, and so I did. Robin obviously was a bit confused by me placing his fingers on his face, but he let me do it (trusting me?).

By | november 14th, 2015|